Amerikaan multimiljonair dankzij ontdekken fout in loterij

De loterij winnen, wie droomt er niet van? Helaas blijft het voor de meeste mensen bij dromen alleen. Je moet immers een flinke dosis geluk hebben wanneer jij veel geld wint in de loterij. Dit geldt echter niet voor iedereen. De Amerikaanse Jerry Selbee (80) werd weliswaar multimiljonair, maar niet door geluk te hebben. De wiskundige ontdekte namelijk een fout in de loterij van de staat waarin hij woonde, waardoor hij in totaal liefst 26 miljoen euro won in 9 jaar tijd. Dat is geen Mega Millions of Powerball jackpot, maar wel genoeg om zorgeloos te rentenieren.

Een bizar verhaal natuurlijk en jij wilt hier ongetwijfeld alles van weten. In dat geval zit je hier goed, want wij vertellen je in onderstaande tekst hoe Selbee precies te werk ging.

Levensgenieters

Jerry Selbee studeerde af als wiskundige, maar was met zijn vrouw Marge jarenlang eigenaar van een lokale supermarkt. Toen het stel de zestig bereikte, besloten ze met pensioen te gaan. Na jarenlang hard gewerkt te hebben, vonden ze het de hoogste tijd om van het leven te gaan genieten. En dat lukte goed ook. En dat allemaal doordat Jerry in 2003 een fout in een nieuwe loterij in de staat Michigan, waar het stel woonde, ontdekte. Het geld bleef in negen jaar tijd binnenstromen, waardoor het echtpaar nagenoeg alles kon doen wat zij maar wilden. Zij hoefden zich in ieder geval geen zorgen meer te maken over hun financiële situatie.

Hoe werkte de nieuwe loterij?

Speel jij geregeld mee in een Amerikaanse loterij? Dan hoeven we jou niet te vertellen dat de jackpot niet bij elke trekking valt. Bij de meeste loterijen van tegenwoordig moeten spelers namelijk vijf of zes getallen juist hebben om de jackpot te winnen. Dit gebeurt echter zelden. En wanneer een jackpot niet valt, loopt deze na iedere trekking op. Indien de jackpot lange tijd niet valt, is er na een aantal trekkingen veel geld te winnen.

Zo ging het ook bij de Winfall-loterij, de naam van de nieuwe loterij in Michigan. Deelnemers aan deze loterij moesten alle zes cijfers goed hebben, want anders ging de jackpot er ook niet uit. Indien de jackpot tot een bedrag van 5 miljoen dollar was gestegen, volgde een zogeheten ‘roll-down’-week. Wat dit is? Een special week waarin het geld uit de jackpot verdeeld werd over mensen die drie, vier en vijf cijfers juist hadden bij de laatste trekking. En hierdoor maakten deelnemers ineens kans op grote geldbedragen.

De wiskundige achtergrond kwam van pas

Als afgestudeerd wiskundige heeft Jerry met de nodige formules te maken gehad. Ook zijn kennis voor wat betreft kansberekening liet niet te wensen over. Het duurde daarom ook niet lang of hij ontdekte dat de nieuwe loterij niet geheel waterdicht was. Selbee vertelde tegenover CBS News dat het voor hem meteen zo klaar als een klontje was dat hij altijd zou winnen door mee te spelen tijdens de ‘roll-down’-week.

Hij berekende dat hij mathematisch gezien kans had om één keer vier cijfers juist te hebben wanneer hij in de betreffende week voor 1100 dollar loten kocht. Volgens zijn berekeningen zou hij hiermee 1000 dollar winnen. Hier hield het echter niet bij op, want hij zou voor hetzelfde bedrag ook 18 of 19 keer drie cijfers juist hebben. Dit leverde nog eens 900 dollar op. Als Selbee in de ‘roll-down’-week dus telkens 1100 dollar zou investeren, kreeg hij hier 1900 dollar voor terug. Dit betekende dus een totale winst van 800 dollar per keer.

Meer dan 1100 dollar inzet

800 dollar winst per ‘roll-down’-week is natuurlijk leuk, maar voor de Amerikaan was het niet voldoende. Selbee zette namelijk meer geld in, waardoor hij logischerwijs ook een stuk meer won. Tegen CBS News vertelde Selbee dat hij de eerste keer na het ontdekken van de fout direct voor 3600 dollar aan loten kocht. Toen bleek dat zijn theorie klopte, zette hij tijdens de tweede ‘roll-down’-week nog meer geld in, namelijk 8000 dollar.

Na de eerste twee ‘roll-down’-weken had hij al 15.700 dollar gewonnen. Zijn inzet moet hier nog wel van af. Hij hield dus 4100 dollar pure winst over. Nadat hij ook tijdens de tweede ‘roll-down’-week won, besloot hij zijn vrouw in te lichten. Hij wilde dit namelijk doorzetten. Er moest alleen wel een goed doordacht plan op tafel komen.

Investeringsgroep

Nadat Selbee zijn vrouw had ingelicht, begon het bedenken van een plan. Het duurde niet lang of er lag iets op tafel. Tegenover CBS News vertelde het koppel dat zij besloten om GS Investment Strategies LLC op te richten. Het stel breidde deze investeringsgroep uit met familie en vrienden. Op een gegeven moment telde de groep zelfs 25 leden. Zij brachten allemaal geld in, waardoor er een flink vermogen beschikbaar was. Telkens wanneer er een ‘roll-down’-week aan zat te komen, schafte de investeringsgroep voor honderdduizenden dollars loten aan. Flinke bedragen, maar het was winstgevend voor alle leden van de groep.

Geluk bij een ongeluk

De investeringsgroep bestond net om en nabij de twee jaar, toen in 2005 de stekker uit de Winfall-loterij in Michigan werd getrokken. Dit leek even het einde te betekenen van de groep en hun winst, maar er was een oplossing. Het Selbee-koppel laat weten dat één van de investeerders uit de groep wist te achterhalen dat er in Massachusetts eenzelfde loterij was. Enige probleem was dat de staat op 1450 kilometer afstand lag van het dorp waarin de Selbees woonden. Dit was voor de investeringsgroep echter geen reden om te stoppen met hun strategie. Zij switchten van loterij en ook in Massachusetts bleven zij flinke bedragen binnen harken. De opzet was namelijk precies hetzelfde als de eerdere Winfall-loterij in Michigan. Het echtpaar bleef 6 jaar lang deelnemen aan de loterij in Massachusetts en kocht ook hier telkens voor honderdduizenden dollars loten.

De totale winst

Tussen 2003 en 2011 won GS Investment Strategies LLC in totaal 26 miljoen dollar met de deelname aan loterijen. Dit bedrag is inclusief de aankoopbedragen die voor de loten werden neergeteld. De pure winst die de Selbees overhielden aan hun ‘bedrijfsvoering’, was 8 miljoen dollar. En illegaal bezig geweest zijn ze allerminst. Ze deden namelijk niets verkeerd, want het was een fout van de loterij. Bovendien hebben ze met hun bedrijf altijd keurig belasting afgedragen over de winst.

In 2011 kwam de aap uit de mouw

Het stel kon tot 2011 ongestoord hun gang gaan en zo vele miljoenen dollars opstrijken door enkel deel te nemen aan loterijen. Een tipgever melde zich in dat jaar bij The Boston Sunday Globe met het verhaal dat er in bepaalde weken ontzettend hoge bedragen werden ingezet op de Winfall-loterij in Michigan. De krant nam de tip serieus en ging op onderzoek uit. Na verloop van tijd kwam de aap uit de mouw.

Het waren echter niet alleen de Selbees die de fout hadden ontdekt. Ook een groep studenten verdiende in dezelfde periode namelijk 3,5 miljoen dollar aan de Winfall-loterij. Dit was voor de loterij aanleiding om de stekker er direct uit te trekken. Er werd nog onderzoek gedaan naar illegale activiteiten, maar hier was natuurlijk geen sprake van. Het systeem van de loterij was gewoon niet waterdicht, waardoor het de fout van de Winfall-loterij zelf was en niet van de investeringsgroep.

Nog meer geld verdienen met hun succesverhaal

Het is inmiddels alweer de nodige jaren geleden dat het echtpaar flink verdiende, maar volgens CBS News maken ze nogmaals kans op een financiële klapper. En nee, dit keer niet door deelname aan een loterij. Hoe dan wel? Doordat er een Hollywood-film in de maak is van het echtpaar. Hierin vertellen zij precies hoe zij te werk gingen binnen hun ‘bedrijf’. Filmmakers in de Amerikaanse filmhoofdstad hebben namelijk de rechten van het koppel gekocht om hun verhaal te verfilmen. Binnenkort zijn de gepensioneerden dus ook op het witte doek te zien. En dat heeft ze ongetwijfeld ook geen windeieren gelegd!

Tagged with:

Leave a Comment