Wapenloterijen in de VS onder druk na moordpartij Florida

Loterijen geven doorgaans geldbedragen weg. Het komt echter ook steeds vaker voor dat er andere prijzen vergeven worden. Zo kun je tegenwoordig namelijk ook allerlei elektronica winnen. Daarnaast worden er vaker kleine prijzen uitgekeerd aan een groot aantal deelnemers.

Zo bont als het in de Verenigde Staten is, zal het in Nederland echter nooit worden. In de Verenigde Staten kennen ze namelijk het fenomeen wapenloterij. Wat daar zo bijzonder aan is? Dat de winnaars een echt wapen overhandigd krijgen. Vanwege de recente schietpartij in Florida waarbij zeventien doden vielen, staan deze loterijen nu echter onder druk.

Wapens zijn in de Verenigde Staten populair als zelfverdedigingsmiddel.

Fondsenwerving

Wapenloterijen zijn in de Verenigde Staten ongekend populair. Niet door het hele land, maar in bepaalde staten is dit zeker het geval. Deze loterijen worden door diverse groepen georganiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld sportverenigingen die een wapenloterij organiseren.

Waarom?

Voornamelijk om geld op te halen. Met dit geld kunnen zij vervolgens investeringen doen in bijvoorbeeld nieuwe materialen. Je kunt het dus zien als een soort fondsenwerving. De loten zijn vaak niet al te duur. Voor een bedrag van om en nabij de 5 Dollar kun je bijvoorbeeld al meespelen, al verschilt dit natuurlijk per loterij. Nagenoeg iedereen kan deelnemen aan deze wapenloterijen. Niet geschoten is altijd mis.

Makkelijke manier om geld binnen te halen

Wapenloterijen worden door diverse mensen in de VS gehouden. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van scholen en sportverenigingen die het gebruiken om geld op te halen. Daarnaast wordt het ook door personen gebruikt om geld binnen te halen.

Politici gebruiken bijvoorbeeld een wapenloterij om geld bij elkaar te krijgen om hun campagne mee te kunnen bekostigen. Waar we in Nederland crowdfunding gebruiken om geld bij elkaar te sprokkelen, geniet een wapenloterij de voorkeur in de VS. Hier staat immers nog een prijs tegenover en dat is bij crowdfunding lang niet altijd het geval.

De trekking

Net als bij vrijwel iedere andere loterij, wordt er bij een wapenloterij ook een trekking verricht. Dit gebeurt waarschijnlijk niet onder toeziend oog van een notaris, zoals in Nederland het geval is. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er een aantal loten getrokken.

De winnaars worden vervolgens ingelicht en kunnen hun prijs afhalen. De prijzen die vergeven worden verschillen meestal. Het kan een ‘klein’ handgeweer zijn, maar er worden ook machinegeweren weggegeven. Dit laatste is met name het geval bij de grotere wapenloterijen.

Loterijen onder druk

Op Valentijnsdag vond er een aanslag plaats op een school in Florida. Hier vielen in totaal zeventien doden, zowel studenten als medewerkers van de school. Mede door dit incident worden de wapenloterijen steeds vaker onder de loep gelegd.

Het wapen dat gebruikt werd was een AR semiautomatisch geweer, het populairste wapen van de National Rifle Association (NRA). Dit is een wapen dat veelvuldig wordt weggegeven bij de beruchte wapenloterijen. Tot nu toe lijkt het onwaarschijnlijk dat de schutter zijn wapen won bij een wapenloterij.

Einde aan wapenloterijen?

Voorlopig wijst niets erop dat de wapenloterijen stoppen. In onder andere de staten Maryland en Kansas zijn na de schietpartij in Florida nog wapens verloot.

In North Carolina stopte een sheriff wel met de wapenloterij. Ook een aantal scholen en sportverenigingen besloten hun wapenloterij stop te zetten.

Verbod op wapens

De schietpartij in Florida doet de discussie over een verbod op wapens weer oplaaien. Critici willen een verbod op zware wapens of in ieder geval een strengere wapenwet. Barrack Obama voerde geen strengere wapenwetten in.

President Donald Trump lijkt hier wel oren naar te hebben. Trump wil bump-stocks verbieden. Op een bump-stock kun je een automatisch wapen laten rusten terwijl je kogels afvuurt. De schutter in Florida maakte gebruik van zo’n bump-stock.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie adviseerde Obama al een aantal keren om deze bump-stocks te verbieden. Obama had hier echter geen oren naar. Trump lijkt nu wel voor een verbod op bump-stocks te gaan.

 

Tagged with:

Leave a Comment