Nationale Loterij draait dagbladhandel de nek om

Het is in België hommeles tussen de dagbladhandelaren en de Nationale Loterij. De dagbladhandelaren, tot voor kort in België een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld, hebben het al jaren moeilijk. Omzetten lopen hard terug, doordat Belgen minder geld uitgeven aan kranten, tijdschriften en tabak. Veel dagbladhandelaren verdienen de kost vooral dankzij de commissies die ze ontvangen van de Nationale Loterij op de verkoop van loten.

Juist die commissie wil de Nationale Loterij fors verlagen. Nu krijgen dagbladhandelaren 6 procent van de omzet die ze behalen op loten van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij wil dit percentage verlagen naar 4,5 procent. Dat lijkt met een daling van 1,5 procentpunt een kleine daling, maar het gaat om 25% minder omzet uit lotenverkoop. Voor veel dagbladhandelen die al in zwaar weer zitten, kan dit weleens de doodsteek zijn.

De dagbladhandeel is een fenomeen in België. In elke week waren er tot een aantal jaren terug wel een aantal van deze winkeltjes. De vraag is: voor hoe lang nog? Gemiddeld sluiten wekelijks vier dagbladhandeltjes hun deuren.

De Nationale Loterij begrijpt weinig van de ophef

De Nationale Loterij is verbaasd over alle ophef. Volgens de Nationale Loterij gaan veel dagbladhandelaren juist hun voordeel doen met deze lagere commissie. Met wat wollige taal probeert Kiki Vervloessem, de woordvoerster van de Nationale Loterij recht te praten wat krom is.

Er komt inderdaad een nieuw, variabel commissiesysteem. Er zal dan voor handelaren juist een pak meer uit de vergoedingsnorm te halen zijn dan nu het geval is. Waarom we dit doen? Onze verkooppunten zijn fel gediversifeerd. Van een verkooppunt in de supermarkt tot een dagbladhandel op het platteland. Ze hebben doorgaans een totaal ander assortiment.

Vanaf 2017 moeten dagbladhandelaren een hogere commissie verdienen. Ze kunnen tot 1,5 procenpunt extra verdienen als ze een compleet pallet aan diensten aanbieden. Volgens de Nationale Loterij gaat het hierbij vooral om het uitbetalen van prijzengeld. Nog extra commissie is er te verdienen voor dagbladhandelaren die promoties van de Nationale Loterij actief gaan ondersteunen.

Plat gezegd lijkt het er op neer te komen dat de handelaars die volledig naar de pijpen van de Nationale Loterij gaan dansen, hun commissie van 6 procent gaan behouden. Dagbladhandelaren die dat niet doen, zien hun commissie zakken naar 4,5 procent.

De directie van de Nationale Loterij is druk bezig om de staatsmonopolist overeind te houden. De omzet van de Nationale Loterij loopt al jaren terug. Vooral jongeren zijn amper geïnteresseerd in loterijen. Er wordt veel geld gestoken in marketing. Zo sponsort de Nationale Loterij voor enkele miljoenen euro’s een Belgische wielerploeg. Toeval of niet? De directeur van de Nationale Loterij, Jannie Haek, is een grote wielerfan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged with:

One Response to “Nationale Loterij draait dagbladhandel de nek om”

  1. Bedankt voor dit artikel !

    De handelaars kunnen niet anders dan dit wurgcontract te ondertekenen, anders verliezen zij de samenwerking met de Nationale Loterij. Maar het verlies van 25% van de commissie is niet het enige !!! Naargelang de omzet van het winkelpunt komen de eerste 200 …. 300 …. 400 euro omzet NIET MEER in aanmerking voor commissie !!! Werk maar gratis, met andere woorden !!! Daarbij komt dat wij vroeger een extraatje aan vergoeding kregen indien de posters en ander publi materiaal netjes werd opgehangen in de zaken. Nu kan je datzelfde gaan doen om toch maar je 6% van vroeger te benaderen. INCLUSIEF reclame maken voor je eigen concurrentie, namelijk het online platvorm LOTTERY CLUB (waardoor vaak vaste klanten uit je zaak wegblijven.) Zelfs de vertegenwoordigers intern haden grote vragen bij hoe ze dit “fantastische nieuws” moesten komen brengen in de winkels.

Leave a Comment