Lotto-bookmakers willen verbod wedden op Euromillions aanvechten

EuroMillions is een populaire loterij, zo ook in Groot-Brittannië. In opkomst is het wedden op loterijen. Niet voor lang meer, als het ligt aan de Britse toezichthouder UK Gambling Commission.

De regering kondigde in november 2017 namelijk aan een nieuwe licentievoorwaarde in te voeren. Deze nieuwe voorwaarde schoot bij veel Lotto-bookmakers in het verkeerde keelgat. Zij overwegen nu stappen te ondernemen tegen de Britse regering.

Deze maatregelen is de reden dat je bij The Lotter niet meer kunt meespelen met Euromillions.

Verbod op EuroMillions

In het Verenigd Koninkrijk behoort EuroMillions inmiddels tot de discussie van de dag. Het is echter niet de Britse variant die voor de problemen zorgt, maar de EuroMillions-loterijen in andere landen. Als het aan de Britse regering ligt, mogen Britten niet langer meespelen met EuroMilliions.

Althans, niet bij aanbieders van buiten Groot-Brittannië. Meespelen in het Verenigd Koninkrijk blijft uiteraard wel mogelijk. Geen leuk nieuws voor veel Britten, aangezien een groot aantal ook meespeelt bij buitenlandse aanbieders. Bij hoe meer aanbieders je meespeelt, des te groter de kans dat je ook daadwerkelijk iets wint.

Nieuwe licentievoorwaarde

De hele discussie ontstond in november 2017 toen de Britse regering aankondigde een nieuwe licentievoorwaarde in te voeren. Deze voorwaarde moet consumenten in Groot-Brittannië verbieden weddenschappen te plaatsen op EuroMillions-spelen die buiten het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden.

Deze nieuwe licentievoorwaarde gaat op 6 april 2018 in. Maar als het aan diverse buitenlandse Lotto-bookmakers ligt, komt het hier echter niet van. Zij zijn zelfs bereid om juridische stappen te ondernemen om de nieuwe licentievoorwaarde tegen te houden.

Euromillions uitzonderlijke jackpot

Aanvechten

De aankondiging van de nieuwe licentievoorwaarde schoot bij veel Lotto-bookmakers in het verkeerde keelgat. Er ontstonden direct negatieve geluiden vanuit Lottoland. De Lotto Betting Group (LGB), een overkoepelend orgaan bestaande uit Lottoland en rivalen World Lottery Club, Jackpot.com en Multilotto gaf direct aan bereid te zijn het voorstel aan te vechten bij de rechter. Volgens hen is het voorstel namelijk irrationeel en onredelijk. Indien de Britse regering dit voorstel doorvoert, is een stap naar de rechter het logische gevolg.

Brief aan secretaris DCMS

Dat de partijen wel degelijk bereid zijn stappen te ondernemen, blijkt wel uit het feit dat de LGB een brief heeft gestuurd naar Matt Hancock. Hancock is secretaris van Digital, Culture, Media en Sport (DCMS). In deze brief verzoekt LGB om een gerechtelijke toetsing van de licentievoorwaarde.

Volgens de LGB is de nieuwe voorwaarde namelijk in strijd met de handelswetten van de Europese Unie, waarvan het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog steeds lid is. Op deze manier hoopt de LGB alsnog te voorkomen dat de nieuwe licentievoorwaarde wordt doorgevoerd. DCMS heeft vooralsnog niet gereageerd op de brief van LGB. Maar één ding is zeker: hier is het laatste woord nog niet over gesproken!

Schaden van goede doelen

De nieuwe licentievoorwaarde heeft alles te maken met het feit dat goede doelen steeds minder geld ontvangen vanuit loterijen. Volgens DCMS kwam dit voornamelijk doordat het gokken van derden op bepaalde loterijuitslagen ‘in strijd was met de geest en bedoeling’ van de loterijregels in het Verenigd Koninkrijk.

Het gokken van derden op loterijuitslagen zou namelijk een negatieve invloed hebben op de inkomsten van goede doelen. Al is DCMS vooralsnog niet in staat dit met bewijs hard te maken.

Forse boetes

Dat de UK Gambling Commission ver gaat om de loterijen volgens de regels te laten verlopen, bleek in juni 2017 wel. Lottoland ontving namelijk een boete van 150.000 pond van de commissie. Dit omdat Lottoland volgens de toezichthouder klanten misleidde, omdat zij dachten deel te nemen aan een loterij in plaats van te wedden op de uitkomst van de loterij.

Een paar maanden daarvoor werd Lottoland door de Britse reclamewaakhond al een radioplaats ontzegd. De reclame van Lottoland zou namelijk niet genoeg onderscheid maken tussen loterijtrekkingen en loterijweddenschappen.

doe mee aan euromillions  

Tagged with:

Leave a Comment