El Gordo is gevallen in Spanje

Het openbare leven in Spanje lag gisteren even stil. Maar liefst 75% van alle Spanjaarden doet namelijk mee aan de “Sorteo de Navidad”, de Spaanse Kerstloterij waarin maar liefst 2,2 miljard euro prijzengeld te verdelen is. De hoofdprijs wordt ‘El Gordo’ genoemd.

El Gordo 2016

‘s ochtends iets na achten begint de live televisie uitzending waarin uiteindelijk de uitslag wordt gezongen door traditioneel geklede schoolkinderen. Dit gaat al sinds 1812 zo (destijds wel zonder televisie uiteraard) en is sindsdien nauwelijks veranderd. Heel Spanje zit aan de buis gekluisterd als bekend wordt gemaakt welke lotnummers er vandoor gaan met ‘El Gordo’, Spaans voor de ‘dikke’ of de ‘vette’.

Het winnende lot bleek het nummer 79.140 te zijn. De winnende loten blijken met name gekocht te zijn in Roquetas de Mar, een kustplaatsje in de provincie Almeria, dat in het hier dankzij toerisme gekende Andalusië ligt. Maar liefst 640 miljoen euro lijkt er in dit stadje te verdelen te zijn. Dat de prijzen met name in één gebied vallen, ligt aan de manier waarop de trekking plaatsvindt en de loten worden verkocht. Een andere en meer gedetailleerde uitleg hiervan vind je in ons artikel over de Spaanse kerstloterij.

Meer loten verkocht dan in 2015

Veel Spanjaarden kopen in groepsverband loten voor de Spaanse Kerstloterij. Het mag dan wel nog altijd crisis zijn in Spanje, gemiddeld geven Spanjaarden € 55,42 per persoon uit aan loten waarmee Spanjaarden kans maken op El Gordo. Het aantal verkochte loten nam ook voor het eerst sinds zes jaar weer toe. Er werden voor de 2015-editie van Sorteo de Navidad 4,52% meer loten verkocht dan in 2014. Dat is opmerkelijk nadat maar liefst zes jaar achter elkaar minder loten werden verkocht dan in het voorgaande jaar.

Wie vergeten is loten te kopen voor El Gordo of loten heeft gekocht en niets heeft gewonnen, kan meedoen in de traditionele herkansing. Dit is Sorteo del Niño en geldt in Spanje als de traditionele herkansing voor de Kerstloterij.

 

 

Leave a Comment