De Powerball is de loterij met de hoogste jackpot ter wereld. Bij de trekking van 10 januari 2016, bedroeg de jackpot maar liefst 800 miljoen dollar. Dat is ‘n acht met 8 nulletjes! Een gigantisch bedrag, maar mag je als je wint echt 800 miljoen dollar bijschrijven op je bankrekening?

Nee. Het antwoord is simpelweg: nee. Er zijn twee zaken die van belang zijn. Dat is enerzijds dat er ook in de Verenigde Staten zoiets als kansspelbelasting bestaat en anderzijds de manier waarop de Amerikaanse Powerball loterij de prijzen in termijnen uitkeert in plaats van ineens.

Uw prijs ineens of in termijnen?

Laten we beginnen met dat laatste. Dat bepaalt immers ook hoeveel belasting je moet betalen. De Amerikaanse Powerball loterij betaalt de hoofdprijs van 800 miljoen dollar uit in termijnen. In 30 jaarlijkse termijnen om precies te zijn. U krijgt elk jaar 1/29e van uw prijs. Dit bedrag wordt wel gecorrigeerd voor inflatie. Stel dat de inflatie bijvoorbeeld 1% is, dan wordt de termijn die u dat jaar ontvangt verhoogt met 1%. Een heel grote ramp is dit nog niet. Op deze manier komt u niet in de verleiding om het volledige bedrag ineens te verbrassen, maar heeft u gedurende 29 jaar elk jaar ‘n enorm bedrag.

Uiteraard moet je er vervolgens wel inkomstenbelasting over betalen in de Verenigde Staten. Indien je jaarlijks meer dan $ 415.050 (alleenstaand) of $ 466.950 (gehuwd of samenwonend) verdient of ontvangt, betaal je 39,6% belasting. Bijna 40% van het jaarlijks te ontvangen bedrag gaat in dat geval dus naar de Amerikaanse fiscus. Na het betalen van de 30e termijn, is van de 800 miljoen dollar zo’n 320 miljoen dollar terecht gekomen bij de Amerikaanse fiscus. Voor u blijft er dan 480 miljoen dollar over. Nog steeds een heel mooi bedrag.

Loterijbelasting in de Verenigde Staten

Je kunt er ook voor kiezen om de prijs niet in termijnen te ontvangen, maar ineens. Dat kan interessant zijn als je bijvoorbeeld het bedrag ineens uit wilt geven of u bijvoorbeeld 84 jaar oud bent, zoals een van de meest recente winnaars van de Powerball. Het ineens uit laten betalen van het bedrag, levert wel minder op. In plaats van 800 miljoen dollar, ontvangt u dan 496 miljoen dollar. Dat is 62% van 800 miljoen dollar. U moet dan nog wel 25% loterijbelasting betalen, wat neerkomt op 124 miljoen dollar. Voor u blijft er dan 372 miljoen dollar over.