De Nationale Loterij van België is de organisatie die namens de Belgische staat loterijen organiseert. In 1934 werd deze loterij opgericht als – toen nog – de Koloniale Loterij. Het doel was destijds om geld in te zamelen voor Congo, dat toen nog een Belgische kolonie was. In 1962 werd de naam veranderd in de Nationale Loterij.

Nationale Loterij België

De Belgische Nationale Loterij organiseert ’n groot aantal spellen, loterijen en krasloterijen. De Nationale Loterij concurreert ook rechtstreeks met private wedkantoren op internet. Krasloten kunnen ook online worden gekocht. De Nationale Loterij is in België de enige partij die online krasloten mag verkopen.

De Nationale Loterij organiseert diverse in België erg populaire loterijen. In totaal zet de Nationale Loterij per jaar ongeveer 1,1 a 1,2 miljard euro om. In vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten stelt dat niets voor. Ter vergelijking: de record hoofdprijs in de Amerikaanse Powerball loterij bedraagt 1,4 miljard dollar!

Toch zijn er niet heel veel Belgische spelers die meedoen met buitenlandse loterijen. Vooral veertigers, vijftigers, zestigers en zeventigers zijn nog erg gehecht aan de loterijen en groepsspelen die kunnen worden aangekocht bij en worden georganiseerd door tankstations en gazettenwinkels.

Euro Millions

Euro Millions is een samenwerking van negen Europese loterijen waaronder ook de Belgische Nationale Loterij. Dit naar voorbeeld van de Amerikaanse loterijen Powerball en Mega Millions die ook een samenwerkingsverband zijn van loterijen uit verschillende Amerikaanse staten.

Met een omzet van ongeveer € 444 is Euro Millions het product van de Nationale Loterij met de hoogste omzet. In totaal is Euro Millions goed voor ongeveer 37% van de totale omzet van de Nationale Loterij. Meer informatie over de Euro Millions loterij vind je in ons Euro Millions artikel.

nationale loterij belgie

Lotto

Een ander populair spel van de Nationale Loterij is de Lotto. In 1978 werd Lotto geïntroduceerd door de Nationale Loterij en tot op heden is Lotto nog altijd een van de populairste loterijen in België. In totaal wordt met de Lotto een bedrag van € 439 miljoen op. Dat is 36% van de totale omzet van de Belgische Nationale Loterij.

De trekkingen van de Belgische Lotto vinden plaats op woensdag en op zaterdag. Tegenwoordig wordt de Belgische Lotto gespeeld met 6 nummers. U kiest 6 getallen uit een reeks van 45 getallen van 1 tot en met 45. Als u ze alle 6 goed heeft, wint u de jackpot. Deze jackpot bedraagt gemiddeld zo’n € 1,7 miljoen. Gemiddeld wint ook elke week ‘n speler deze jackpot. De Belgische Lotto is dus een echte miljonairsmaker!

De record jackpot staat op 13 miljoen euro. Deze jackpot viel op 31 december 2013 en is sindsdien niet meer overtroffen. Een schril contract met bijvoorbeeld de 1,5 miljard jackpot van de Powerball.

Overige spellen Belgische Nationale Loterij

De Belgische Nationale Loterij organiseert nog meer trekkingsspelen. Bekende spelen zijn onder andere Joker, waarbij je speelt met een 6-cijferig nummer en een sterrenbeeld, Pick 3 waarmee tot € 500 gewonnen kan worden door 3 cijfers juist te kruisen en Keno. Bij Keno kun je tot 250.000 keer je inzet winnen door tien juiste getallen aan te kruisen. Keno is een Amerikaanse variant van het bekende spelletje bingo.

De Nationale Loterij is monopolist als het gaat om krasloten. De Belgische Nationale Loterij is namelijk de enige organisatie in België die krasloten aan mag bieden. Kijk maar eens naar Belgische online casino’s, deze bieden geen van allen online krasloten aan.

Bekende Belgische krasloten zijn onder andere:

  • 5.000 For Life: met dit kraslot kun je € 5.000 per maand winnen! Met een win kans van 1,99 is de kans ook groot dat je iets wint.
  • Presto: dit kraslot is ook verkrijgbaar in de XL en XXL-editie. Je kunt hiermee tot € 200.000 winnen.
  • Win For Life, ook verkrijgbaar in de mini en de Deluxe editie. Je kunt hiermee ‘n bedrag per maand winnen en dat voor een periode van 30 jaar.