In Nederland zijn diverse loterijen sinds enkele jaren samen te vinden onder een overkoepelende organisatie: de Nederlandse Loterij. Bij de Nederlandse Loterij zijn onder meer de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto aangesloten.

Nederland is een land waar de inwoners wel houden van een gokje wagen en dus zijn er miljoenen Nederlanders die gebruik maken van de verschillende loterijen. Wij zetten de bekendste Nederlandse loterijen op een rijtje.

Staatsloterij

De grootste organisatie onder de Nederlandse loterijen is de Staatsloterij. De loterij bestaat al sinds 1726, maar had toen een andere de naam. Namelijk de Staatsloterij ferdy roetGeneraliteitsloterij. De Generaliteitsloterij werd in het leven geroepen om kleine, illegale loterijen de das om te doen. Het duurde dagen totdat de eerste trekking bekend was en de hoofdprijs was 30.000 gulden, waar tegenwoordig om miljoenen wordt gespeeld. In 1848 veranderde de naam naar de Staatsloterij. In 1992 werd de loterij volledig zelfstandig.

De winkans bij de Staatsloterij is 1 op 2. Ruim 60 procent van het ingelegde geld wordt uitgekeerd aan prijzengeld. Dat betekent dat er iedere maand 4,3 miljoen prijzen worden uitgekeerd. Dat komt doordat alle prijzen enkel op verkochte loten vallen. De jackpot is uitgezonderd van deze regel. Wie automatisch meespeelt met de Staatsloterij, speelt automatisch mee met een gratis lot. De trekking is altijd op de 10e dag van de maand. De uitslagen worden gepubliceerd op internet en Teletekst. Naast de reguliere trekkingen vinden er speciale trekkingen plaats, zoals: de Oudejaarstrekking, de Koninginnedagtrekking, de Oranjetrekking en de Gelukstrekking. Dat maakt samen zestien trekkingen op jaarbasis.

Lotto

De Lotto werd in 1974 opgericht. Op 1 september vond de eerste trekking plaats. Bij veel Nederlandse loterijen horen we tegenwoordig nog ‘alle ballen verzamelen’. De uitspraak komt voort uit de Lotto. Men kan bij de Lotto niet alleen geldprijzen winnen, maar bijvoorbeeld ook een auto, een huis of echt goud. Twee jaar na oprichting zette de Lotto al 173 miljoen gulden om. De Lotto kwam in 1981 op televisie en is sindsdien niet meer weg te denken bij Nederlandse loterijen.

De Lotto werkt als volgt: de deelnemer kiest zes getallen van 1 tot en met 45. Iedere zaterdag worden er 6 winnende getallen getrokken. De uitslag wordt om 21:00 bekendgemaakt. Wie alle zes getallen goed heeft, wint de jackpot van tenminste 2,5 miljoen euro. Daarnaast is er een bonusgetal in het spel, dat recht geeft op hogere prijzen wanneer het reservegetal goed is.

BankGiro Loterij

BankGiro LoterijDe BankGiro Loterij is een van de oudste Nederlandse loterijen. De loterij werd opgericht in 1961. Er spelen elke maand zo’n 600.000 deelnemers mee. Cultuur en goede doelen zijn de belangrijkste pijlers van de BankGiro Loterij.

Bij de BankGiro Loterij maakt men elke dag een winnaar van 10.000 euro bekend. Elke week wordt er 100.000 euro uitgekeerd. Daarnaast is er de hoofdprijs van 1 miljoen euro. De uitslag van de hoofdprijs wordt iedere maand getrokken op de 10e van de maand. Er zijn ieder jaar 12 trekkingen en drie extra trekkingen.

Het lotnummer bestaat altijd uit de laatste 5 cijfers van het rekeningnummer. De BankGiro Loterij voegt daaraan twee letters toe, waardoor de deelnemer een uniek lotnummer krijgt. De aanschaf van een lot bedraagt 13,50 per lot.

VriendenLoterij

De VriendenLoterij heette aanvankelijk de Sponsor Loterij, onder de naam van Humanitas. Op 1 januari 2011 werd de naam veranderd naar de VriendenLoterij. Het bijzondere van deze loterij, is dat in tegenstelling tot bij andere Nederlandse loterijen, deelnemende vrienden ook winnen wanneer een deelnemer wint. Iedere maand is er kans op honderdduizenden prijzen tot wel 100.000 euro. Daarnaast worden er auto’s en televisies weggeven. Ten slotte is er een jackpot van 1 miljoen euro, met een winkans van 1 op 5,3.

Elke 9e van de maand vindt de trekking plaats. Meedoen aan de VriendenLoterij werkt aan de hand van het mobiele telefoonnummer. Wie dat liever niet wil, kan ook vragen om een fictief nummer. Meespelen kost 13,50 euro per lot.

Euro Jackpot

Eurojackpot is een Europees spel. Daarbij schaft men loten aan voor 2 euro per stuk. Meedoen is mogelijk door vijf getallen van 1 tot en met 50 te kiezen. De deelnemer voegt vervolgens nog 2 bonusgetallen toe van 1 tot en met 10. Wie alle getallen goed heeft, wint de jackpot. De jackpot is bij Euro Jackpot altijd minimaal 10 miljoen euro. Uiteraard zijn er naast de jackpot nog vele andere geldprijzen te winnen.

Miljoenenspel

Het Miljoenenspel behoort nog niet zo lang tot de Nederlandse loterijen. Het Miljoenenspel was er voor het eerst op 3 maart 2012 en is onderdeel van de Staatsloterij. Bij deze loterij worden meerdere grote prijzen verdeeld in kleinere prijzen, zodat meer mensen kunnen winnen.

Meedoen met het Miljoenenspel gaat aan de hand van een aantal cijfers. Het derde getal mag de deelnemer zelf kiezen. Deelname kost 5 euro per lot. Bij automatisch meespelen krijgt de deelnemer iedere maand vier loten cadeau. De trekking is iedere zaterdag om 21:30 uur.

Lucky Day

Lucky Day is een van de minder bekende Nederlandse loterijen, maar is een dagelijks spel waarbij zowel grote als kleine geldprijzen worden uitgekeerd. In tegenstelling tot bij veel andere loterijen, mag de deelnemer bij Lucky Day zelf de inleg bepalen. Daarnaast mag men zelf kiezen met hoeveel getallen hij wil meespelen. Hier geldt: hoe meer getallen men kiest, hoe hoger de mogelijke geldprijs wordt. Daardoor variëren de geldprijzen van 1,50 tot wel 13,5 miljoen euro. Het prijzengeld is afhankelijk van het aantal gekozen getallen en de inleg.

Nationale Postcode Loterij

“Winnen doe je bij… de Postcode Loterij!” is een bekende slogan. De Postcode Loterij werd opgericht in 1989 en draagt bij aan een groenere en betere wereld. Een deel van de inleg gaat naar goede doelen, zoals Novib en Vluchtelingenwerk.

De Postcode Loterij heeft 14 trekkingen per jaar. De meeste trekkingen vinden op de vijfde van de maand plaats. Ook vinden er trekkingen plaats in juli en december. Meespelen werkt aan de hand van de postcode van de deelnemer. Er worden meerdere mensen op één postcode. Daarom voegt de Postcode Loterij zelf nog drie cijfers toe. Daardoor krijgen alle deelnemers een uniek lot. Als er een prijs op een postcode is gevallen, winnen alle deelnemers op die postcode een prijs.

Het is ook mogelijk mee te spelen met losse loten. Men is dan niet aan de postcode gebonden. De deelnemer mag dan zelf een postcode kiezen. De postcode moet wel bestaan. Het is dus ook mogelijk om mee te spelen op de postcode van opa en oma, een goede vriendin of een Bekende Nederlander. Uiteraard is een postcode uit statistisch oogpunt kiezen ook toegestaan. Een lot kost 13,25 euro per lot, inclusief StraatprijsVerdubbelaar.

Toto

De Toto is de enige onder de Nederlandse partijen waar voetbalkenners met hun voorspelling een geldprijs kunnen verdienen. Meespelen is al mogelijk vanaf 1 euro. Voetbalkenners kunnen onder meer uitslagen van de Eredivisie, KNVB Beker, La Liga, Bundesliga, Premier League en Champions League voorspellen. Er zijn tot wel 50 verschillende wedopties, waaronder de Handicap bet. Het wedden op voetbaluitslagen gebeurt niet live, omdat dit wettelijk nog niet in toegestaan.