PostcodeloterijDe Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht en heeft vrij snel vele Nederlanders zo ver gekregen om mee te doen aan de Postcodeloterij. Hiervoor heeft men ‘n slimmigheidje bedacht. Geen grote winkans, want die is in realiteit belachelijk laag. Geen hoog uitbetalingspercentage, want dat behoort tot de slechtste loterij uitbetalingspercentages ter wereld. De Postcode Loterij heeft iets veel slimmers bedacht: niemand wil namelijk dat de buren wel miljonair worden, terwijl ze zelf met lege handen toe moeten kijken hoe de rest van de straat feestviert. Daarom durven veel mensen de Postcodeloterij niet op te zeggen.

De psychische trucs achter de Postcode Loterij

Doordat je postcode je lotnummer is, weet je ook altijd of je zou hebben gewonnen of niet. Bij de Staatsloterij weet je dit niet. Je koopt bij de Staatsloterij geen vast nummer, hoogstens een vast eindcijfer, maar het goede eindcijfer hebben levert je slechts ‘n paar euro op. De Postcode Loterij maakt ook veel en agressieve reclame. In reclame speelt men in op het grootste rampscenario dat zich maar kan voltrekken: de hele straat is miljonair en u blijft als enige met lege handen achter. Om dit te voorkomen, doen veel mensen mee aan de Postcodeloterij. Terwijl de kansen om wat te winnen, eigenlijk belachelijk laag zijn.
Click Now!

Het uitkeringspercentage van de Postcodeloterij is 24,5%. Belachelijk laag. Ter vergelijking: de slechtste state lottery in de Verenigde Staten – die van de Amerikaanse staat Louisana – scoort 51%. Dat is meer dan het dubbele van wat de Postcodeloterij behaalt.

Belachelijk laag uitbetalingspercentage

De Postcodeloterij draait een omzet van ongeveer 850 miljoen euro. Ongeveer de helft hiervan gaat naar zogenaamde “goede doelen’. Vaak zijn dit goede doelen waar vriendjes van medewerkers van de Postcodeloterij een vinger aan de pap hebben en waar het nodige geld aan de strijkstok blijft hangen. Verder gaat ongeveer 165 miljoen op aan de kosten van het drukken van al die vervelende folders die u in de bus krijgt, het laten uitzenden van die bloed irritante reclamespotjes en het personeel dat al deze acties bedenkt of u ‘s avonds telefonisch lastig valt. Over welke goede doelen worden gesteund wordt vaak schimmig gedaan. Men pronkt met namen als Artsen zonder Grenzen, het Wereld Natuurfonds en de Stichting AAP, maar er gaan ook vele euro’s naar schimmige en vaak gewelddadige actieclubs. Zo ook bijvoorbeeld naar de milieuclubjes waar Volkert van der Graaff destijds actief was.

De Postcode Loterij is ook al diverse keren op het matje geroepen en op de vingers getikt door onder andere de rechter. In 2007 werd een reclamecampagne van de Postcodeloterij misleidend bevonden. Mensen kregen ongeadresseerd en ongevraagd reclame in de brievenbus, waarin mensen werd wijs gemaakt dat ze ‘n BMW konden winnen. Er moest alleen nog even een actiecode geactiveerd worden. Om die actiecode te kunnen activeren, moest er nog wel even ‘n abonnement aangegaan worden bij de Postcodeloterij. Alleen stond dat er volgens de Reclame Code Commissie niet duidelijk genoeg bij.

Postcode Loterij: een van de grootste spammers in Nederland

In 2012 werd alweer ‘n reclamecampagne van de Postcode Loterij misleidend bevonden door de Reclame Code Commissie. Zes deelnemers moesten zelfs tot de rechter in Amsterdam gaan om de Postcode Loterij aan het betalen te krijgen. Uiteindelijk moest de Postcode Loterij deze mensen € 2.500 per persoon betalen.
Click Now!

Amper een jaar later was het alweer raak. Ditmaal kwam de Postcode Loterij in conflict met de OPTA, de telecomwaakhond in Nederland. De OPTA legde de Postcode Loterij een boete op van € 845.000 wegens het ongevraagd opbellen van 140.000 mensen. 140.000 mensen die zich nota benen hadden ingeschreven in het Bel-me-niet-register en dus helemaal niet ongevraagd gebeld mogen worden door de Postcodeloterij. Bij 550.000 andere telefoontjes werden wettelijke voorschriften niet nageleefd. De boete viel zo hoog uit omdat de Postcode Loterij in 2011 voor hetzelfde vergrijp werd beboet. Overigens tezamen met enkele goede doelen die ook regels hadden overtreden. De Postcode Loterij is hardleers. Voor het versturen van 78 miljoen e-mails zonder dat de ontvangers hier toestemming voor hebben gegeven, kreeg de Postcode Loterij een boete van € 200.000.