Nederlandse goede doelen beginnen eigen loterijen

Goede doelen in Nederland hebben het steeds lastiger om inkomsten te verwerven. Nederlanders staan steeds kritischer tegenover goede doelen, waardoor mensen steeds minder genegen zijn om geld te geven aan goede doelen. Ook komen er meer en meer goede doelen bij, waardoor de concurrentie tussen goede doelen onderling ook toeneemt. Tot slot, dragen ook de nog altijd niet best draaiende economie en de hoge werkloosheid niet bij aan het op peil houden van de fondsenwerving door goede doelen.

Er gloort echter hoop aan de horizon voor goede doelen. Door wetswijzingen wordt het steeds makkelijker voor goede doelen om een loterij te organiseren. Het organiseren van een eigen loterij is bij uitstek een manier om inkomsten te verwerven. Ongeveer de helft van de inleg van Nederlandse loterijen gaat namelijk niet in de prijzenpot, maar blijft hangen bij de organisator.

Twee nieuwe loterijen dankzij Fair Share Nederland

Er komt nogal wat kijken bij het organiseren van een loterij. Er dient een vergunning voor het organiseren van een loterij aangevraagd te worden bij de Nederlandse Kansspelautoriteit, de lotenverkoop dient georganiseerd te worden, er dient reclame gemaakt te worden en de prijzenpot dient interessant genoeg te zijn voor mensen om loten aan te schaffen. Zonder lotenkopers, immers geen inkomsten voor de loterij en de organisator van de goede doelen loterij.

Tot nu toe hebben twee goede doelen een loterij ingericht met hulp van Fair Share Nederland. World Animal Protection is de eerste. World Animal Protection is van start gegaan met de Wereld Dieren Loterij. Voor € 12 doe je mee en maak je kans op geldprijzen, televisie of rolkoffers. Het grootste deel van de inleg gaat echter richting World Animal Protection. Deze maand komt ook de Reddingsbrigade met een eigen loterij om wat extra inkomsten te genereren.

Volgens Michel van Dijk van Fair Share Nederland zullen meer goede doelen de stap richting een eigen loterij wagen. ‘Er zijn ruim 32.000 goede doelen in Nederland. Ongeveer 200 van deze goede doelen ontvangen geld  van de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en de Staatsloterij.’. Ook voor lotenkopers en steuners van goede doelen ziet Michel van Dijk voordelen. ‘Bij de Postcodeloterij weet je niet precies waar je geld naar toe gaat. Dat kan naar de bescherming van mosplanten in Noord-Oost Groningen zijn, maar ook naar waterputten in Burkina Faso. Als een goed doel een eigen loterij heeft, weet je precies waar je inleg terechtkomt’.

Niet iedereen even positief over liberalisering loterijwet

Het is echter niet alleen maar hosanna. Diverse goede doelen zien weinig heil in het organiseren van commerciële initiatieven om fondsen te werven. Bij commerciële initiatieven blijft er namelijk altijd geld aan de welbekende strijkstok hangen. Fair Share Nederland werk niet voor niets en bijvoorbeeld de Nationale Postcode Loterij smijt met geld om de loten aan de man te brengen.

Ook horen we geluiden van goede doelen die aangeven dat dit soort initiatieven tijd kosten. Tijd die niet kan besteed worden aan hetgeen waarvoor het goede doel ooit in het leven is geroepen. Ook zijn veel goede doelen opgericht vanuit een religieuze insteek. Een groot deel van de religieuze achterban moet dan ook niets weten van loterijen.

Verder zijn een aantal goede doelen bang dat Nederlandse lotenkopers de van oorsprong Nederlandse loterijen links laten liggen. Een heel rare gedachte is dat niet. Veel Nederlandse loterijdeelnemers hebben de buik vol van lage uitkeringspercentages, verkeerd voorgespiegelde winstkansen en onzinnige prijzen zoals bakjes ijs. Niet voor niets neemt de interesse voor grote, internationale loterijen zoals de Powerball toe. Begin 2016 werd er ruim 1,6 miljard dollar Powerball jackpot uitgekeerd. Daar kan geen enkele Nederlandse loterij aan tippen.

koop nu online loten voor de powerball loterij  

 

One Response to “Nederlandse goede doelen beginnen eigen loterijen”

  1. Hi

    I have a question, i see a lot of items on this site, I have made a screenshot of some products, https://screenshot.photos/product333 that you also sell in your webshop. But there items are 17% cheaper, well my question is what is the difference between your items, is it the quality or something else, i hope you can help me!

    Yours truly
    Tamara Day

    “Sent from my Smart Phone”

Leave a Comment