De geschiedenis van de Staatsloterij gaat terug naar het jaar 1726. In dat jaar werd de Generaliteitsloterij opgericht. Deze Generaliteitsloterij was de voorloper van de Staatsloterij. Ook eeuwen geleden waren loterijen een geliefd middel voor overheden om extra inkomsten binnen te halen. In 1848 kreeg deze loterij de naam die het nog steeds heeft: de Staatsloterij. Deze naam kwam als winnaar naar voren bij een prijsvraag. De bedenker van de naam is ene Adolf Huske.

Staatsloterij

Sinds 1992 wordt de Staatsloterij georganiseerd door de Stichting Explotaite Nederlandse Staatsloterij, kortweg SENS genoemd. De Stichting Explotaite Nederlandse Staatsloterij draagt behalve 29% kansspelbelasting, ook minimaal 15% van de omzet af aan de Nederlandse staat. Op een totale omzet van bijna 1 miljard euro, een gouden zaak dus voor de Nederlandse overheid. De Stichting Explotaite Nederlandse Staatsloterij organiseert ook de Oudejaarsloterij en organiseerde tot 2012 Dayzers.

60% van de inleg komt ten goede aan de prijzenpot. De Staatsloterij houdt over dit bedrag eerst zelf kansspelbelasting in, zodat alle prijzen die uit worden gekeerd, netto worden uitgekeerd. Als je iets wint bij de Staatsloterij, is daar al belasting over betaald en hoef je dus zelf geen aangifte kansspelbelasting te doen. In tegenstelling tot andere loterijen zoals de Postcode Loterij en de BankGiro Loterij geeft de Staatsloterij vooral cash geld weg. De jackpot bedraagt doorgaans enkele miljoenen. Wel geeft de Staatsloterij vooral heel veel kleine prijzen weg.

Een Staatslot kost € 15. Je kunt echter ook een 1/5e staatslot kopen. Dit kost € 3, maar je krijgt dan ook maar 1/5e van je prijs. Deelname aan de Staatsloterij is relatief duur als je het afzet tegen de prijzen. De grote Spaanse en Amerikaanse loterijen hebben goedkopere loten en hogere prijzen. Een straatje kun je zowel kopen van 1/5e als van hele loten. Een straatje 1/5e loten kost € 30 en ‘n straatje hele loten kost € 150. Dit levert je dus geen prijsvoordeel op. Bij buitenlandse loterijen krijg je wel voordeel als je meerdere loten koopt.

Staatsloterij schandalen

Brandschoon is het blazoen van de Staatsloterij niet. In 2006 werd bekend dat de Staatsloterij 5 jaar eerder bij concurrent de Nationale Postcode Loterij had gespioneerd. De Stichting Explotaite Nederlandse Staatsloterij had detectives ingehuurd die bij de concurrent in de bosjes lagen en bedrijfsgeheimen van de Nationale Postcode Loterij wisten te ontfutselen. Ook werden de bestuurders van de concurrent de Postcode Loterij stiekem gefilmd in opdracht van de Stichting Explotaite Nederlandse Staatsloterij.

Amper een jaar later haalde de Staatsloterij negatief het nieuws toen bleek dat ook niet verkochte loten mee in de hoge hoed gingen waaruit de prijswinnende loten worden getrokken. In totaal 17 miljoen loten zaten voor spek en bonen in de hoge hoed. In reclamespotjes meldde de Staatsloterij echter dat alle prijzen er elke maand uit zouden gaan. Dat bleek dus bij lange na niet het geval te zijn. Dit voorval zorgde voor de oprichting van de Stichting Loterijverlies, die de gang naar de rechter maakte. Deze Stichting Loterijverlies kreeg gelijk van de rechter.

In 2011 maakte de Staatsloterij weer misleidende reclame. Deelnemers maakten kans op een bedrag per maand. Volgens de reclamefilmpjes van de Staatsloterij was dit bedrag voor de rest van je leven. In de kleine lettertjes stond dat je maximaal 40 jaar deze uitkering zou krijgen. We mogen toch hopen dat de gemiddelde twintiger ouder wordt dan 60 jaar.