In 1989 werd de VriendenLoterij opgericht door Humanitas, een Nederlandse vereniging die zich richt op de thema’s eenzaamheid, hulp bij rouw en echtscheiding, opgroeien, opvoeden, hulp bij het voeren van je financiële administratie en gedetineerden. Vandaag de dag wordt de VriendenLoterij georganiseerd door de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V., die ook de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij organiseert.

VriendenLoterij

De VriendenLoterij verkoopt voor ongeveer 100 miljoen aan loten en is daarmee na de Staatsloterij en de Nationale PostcodeLoterij de derde loterij van Nederland qua omvang. De helft van de opbrengst gaat naar goede doelen en voor ‘n deel bepaal je zelf naar welk goed deel een deel van jouw inleg gaat. De rest gaat naar goede doelen die door het bestuur van de VriendenLoterij zijn geselecteerd, zoals het Aids Fonds, de Nierstichting en de Nederlandse Hartstichting. Waar de BankGiro Loterij zich vooral richt op cultuur, richt de VriendenLoterij zich vooral op gezondheid en welzijn.

De VriendenLoterij doet het vooral goed dankzij de aandacht die het krijgt in TV-programma’s. TV Programma’s die in samenwerking zijn of werden gemaakt met de VriendenLoterij en voorheen de SponsorBingo Loterij zijn onder andere: Effe geen cent te makken met Gerard Joling en Gordon, De Frogers: Helemaal heppie, Kinderen zingen met sterren, Lingo Bingoshow en de Sponsor Bingo Loterij met Gaston Starreveld en Stella Gommans.

Het uitkeringspercentage van de Vriendenloterij is met 38% hoger dan het uitkeringspercentage van de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Er worden ongeveer 300.000 prijzen per maand uitgekeerd, waarvan de hoofdprijs 1 miljoen euro is. Veel van de prijzen zijn in natura. Dat zijn soms uitstekende prijzen zoals gloednieuwe auto’s, maar ook vaak prijzen waar de meeste mensen niets aan hebben of regelrechte rommel. Een hotelovernachting voor 4 personen op de Veluwe, een ANWB-tegoedbon van € 20, een Rituals cadeaubon van € 10 zijn niet echt prijzen waar u en ik ‘s nachts van dromen.

Er worden per maand ongeveer 445.000 loten verkocht, waarbij er 108.000 prijzen worden uitgedeeld. Uw winkans bedraagt dus ongeveer 25%. De kans dat u rommelprijzen wint is natuurlijk wel erg groot. Onze tip? De VriendenLoterij opzeggen en meespelen met ‘n loterij waar wel serieuze prijzen uit worden gedeeld!