Nederland wil de loterijenmarkt opengooien

De Nederlandse politiek heeft een uniek plan: als eerste land in de Europese Unie wil Nederland de loterijmarkt volledig opengooien voor buitenlandse loterijen. Overal in Europa – en ook in Nederland – hebben staatsmonopolisten de loterijmarkt stevig in handen. Denk maar aan de Staatsloterij in Nederland of de Nationale Loterij in België. Vanaf 1 januari 2017 kan dat zomaar eens anders zijn en kun je misschien wel loten voor de Amerikaanse Powerball-loterij kopen bij de sigarenboer of de supermarkt.

Goede doelen zijn tegen dit idee

De ‘goede doelen’ (zo wordt het genoemd, maar er zitten helaas erg veel dubieuze organisaties tussen) zijn uiteraard fel tegen dit idee gekant. De loterijen in Nederland zijn verplicht om jaarlijks honderden miljoenen weg te geven aan deze doelen. Organisaties die geld krijgen van de Postcodeloterij zijn onder andere de milieuclub van Volkert van der Graaff en een afdeling van Vluchtelingenwerk die tegen de lamp liep toen illegalen naar Nederland werden gehaald met vervalste paspoorten. Kortom: de term goede doel is discutabel.

Het toelaten van buitenlandse loterijen op de Nederlandse markt gaat er zeker voor zorgen dat Nederlandse staatsmonopolisten als de Postcodeloterij en de Staatsloterij niet meer wegkomen met lage uitkeringspercentages en flutprijzen, zoals bekers ijs of bioscoopbonnen! Grote Amerikaanse loterijen zoals bijvoorbeeld de Powerball-loterij hebben jackpots van honderden miljoenen en soms zelfs wel meer dan anderhalf miljard dollar! Daar verbleken de jackpots van de Nederlandse loterijen bij.

De reden dat Nederland het loterijenstelsel wil aanpassen is een uitspraak van een Europese rechter. Deze rechter heeft gesteld dat de Nederlandse overheid ten onrechte een buitenlandse loterij een vergunning heeft afgewezen. Of per 1 januari 2017 je bij de sigarenboer loten kunt kopen voor de Powerball-loterij, blijft nog even de vraag. De zogenaamde goede doelen hebben een stevige vinger in de pap bij politieke partijen als Groen Links, D’66, PvdA en de SP.

Tot die tijd kun je uiteraard gewoon lekker via internet meespelen met buitenlandse loterijen, bijvoorbeeld via de website van The Lotter.

 

 

 

Leave a Comment