Hoe groot is de kans om de Powerball loterij te winnen?

Een van de meest aansprekende internationale loterijen is zonder twijfel de Amerikaanse loterij Powerball. De recordjackpot staat op maar liefst 1,6 miljard dollar. Dat was een extreem hoge jackpot, zelfs voor de Powerball, maar doorgaans is deze Amerikaanse jackpot altijd wel goed voor honderden miljoen dollars.

Maar hoe groot is nu de kans dat je ‘m wint? Een hoge jackpot is leuk, maar meedoen aan buitenlandse loterijen betekent ook dat je graag eens wat wilt winnen. In dit artikel leggen we je uit hoe groot de kans is dat je de Powerball jackpot wint. Het maakt hierbij niet uit of je meedoet aan de Powerball of een weddenschap op de Powerball afsluit.

Powerball-jackpot: kans van 1 op 292 miljoen

Hoe groot is de kans om de Powerball loterij te winnenJe kruist op je Powerball-lot in totaal 6 getallen aan. Vijf getallen selecteer je uit de reeks van 1 tot en met 69. Het zesde getal – het reservegetal dat in de Verenigde Staten Powerball heet – kies je uit een reeks van de getallen 1 tot en met 26.

Elke trekking worden er vijf getallen en een Powerball getrokken. De speler die zowel de juiste vijf getallen als de juiste Powerball wint de jackpot. Als meerdere spelers de juiste getallen hebben aangekruist, mogen deze spelers de jackpot delen.

De kans dat je vijf juiste getallen en het juiste Powerball-getal aankruist, is precies 1 op 292.201.338. Dat is ongeveer 1 op 292 miljoen. De kans dat je de Staatsloterij wint is met 1 op 4,9 miljoen een stuk groter. Daar moeten we wel bij vertellen dat een Powerball-lot een stuk goedkoper is dan een staatslot. Een staatslot kost 15 euro, een Powerball lot via The Lotter kost € 4,30. De jackpot van de Powerball is ook een stuk groter dan de jackpot van de Staatsloterij.

Kans op een prijs in de Powerball loterij

Je zou het niet zeggen, maar er is nog meer te winnen in de Powerball-loterij dan alleen die ene krankzinnig hoge jackpot. De tweede prijs in deze Amerikaanse loterij is 1 miljoen dollar. Deze 1 miljoen dollar win je als je de vijf getallen uit de reeks van 1 tot en met 69 juist hebt. De Powerball heb je niet juist aangekruist. De kans dat je deze 1 miljoen dollar wint is 1 op 11.688.052. Zeg maar 1 op 11,6 miljoen. Ook dit is weer een lagere kans dan bij de Staatsloterij, maar ook nu geldt weer dat loten voor de Powerball goedkoper zijn. Voor de prijs van 1 staatslot koop je online 3,5 lot voor de Powerball.

Daarna lopen de prijzen af. Amerikanen houden van alles-of-niets. Je maakt Amerikaanse loterijdeelnemers niet blij met bioscoopbonnen, bakjes ijs of waardebonnen van een paar dollar. The winner takes it all is het motto in de Verenigde Staten. De derde prijs is 50 duizend dollar. Deze prijs win je als je de juiste Powerball hebt aangekruist en vier van de vijf getallen uit de reeks van 1 tot en met 69 correct hebt. De kans hierop is 1 op 913.219. Zeg maar 1 op 900 duizend.

Kans op kleinere prijzen

Verder zijn er de volgende prijzen:

  • Vier getallen goed, Powerball fout: je wint dan 100 dollar. De kans hierop is 1 op 36.525.
  • Drie getallen goed en de Powerball goed: ook in dit geval win je 100 dollar. De kans dat dit gebeurt is 1 op 14.494.
  • Drie getallen goed: dit levert je 7 dollar op. De kans hierop is ongeveer 1 op 579.
  • Twee getallen goed en een juist Powerball-getal. Ook dit levert weer 7 dollar op. De kans hierop is 1 op 701.
  • Een getal goed en het Powerball-getal goed, levert 4 dollar op. Je kansen zijn ongeveer 1 op 92.
  • Het Powerball-getal goed levert ook 4 dollar op. De kans hierop is 1 op 38.

De kans op een prijs is iets groter dan 1 op 25.

speel mee met de powerball loterij  

Tagged with:

Leave a Comment