Loteria de Navidad, El Gordo, de Spaanse kerstloterij

Loteria de Navidad El Gordo

Een lot uit de Spaanse Kerstloterij

De spanning loopt op in Spanje. Elke Spanjaard weet het: op 22 december wordt er een prijzenpot van maar liefst 2,5 miljard euro verdeeld in de kerstloterij. De Spanjaarden noemen deze loterij de Loteria de Navidad. De hoofdprijs van deze loterij wordt ‘El Gordo’ genoemd, oftewel ‘de dikke’. Loteria de Navidad Spanje is de loterij met de grootste prijzenpot in Europa.

Loteria de Navidad is traditie in Spanje. Vele Spanjaarden doen mee met deze loterij. Vaak kopen Spanjaarden met familie, buren en dorpsgenoten samen loten. Dit is vergelijkbaar met een loterij groepsspel. Vorig jaar bijvoorbeeld won het dorpje Roquetas del Mar een bedrag van 450 miljoen euro. De inwoners van dit dorp, mochten dit gigantische bedrag onderling verdelen. Van een armzalig dorpje werd Roquetas de Mar ineens thuishaven van heel wat kersverse miljonairs.

Koopt u een heel lot of een tiende lot?

Loteria de Navidad is geen goedkope loterij. De lotprijs verklaart direct waarom veel Spanjaarden gezamenlijk loten kopen. Een heel lot kost namelijk € 200. Je kunt echter ook tiende loten kopen. Deze tiende loten worden in Spanje décimo genoemd. Traditioneel werden loten altijd gekocht bij kleine standjes op straat. De laatste jaren wint internet echter aan populariteit. Niet alleen veel buitenlandse deelnemers kopen hun loten voor Loteria de Navidad online, maar ook veel Spanjaarden doen dit. De reden is dat ze dan het laatste cijfer van het lot zelf uit kunnen kiezen.

De jaarlijkse trekking is ook een spektakel op zich. Elk jaar is op 22 december de trekking. In het Spaans wordt dit ook wel sorteo genoemd. Het maakt niet uit op wat voor dag 22 december valt. De trekking is altijd op deze dag, ongeacht of 22 december nu een vrijdag is, een woensdag of een maandag. Om 8 uur ‘s ochtends begint het spektakel al. De winnende cijfers worden getrokken en voorgelezsen door weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit de Spaanse hoofdstad Madrid. Tussendoor laat de Spaanse televisie interviews zien met – champagne drinkende – winnaars van El Gordo.

Wilt u uw kansen eens wagen bij El Gordo? Via The Lotter kunt u nu tegen zeer aantrekkelijke prijzen loten kopen!

speel mee via the lotter met El gordo  

Tagged with:

Leave a Comment