Stichting Loterijverlies haalt bakzeil bij de rechter

Een grote tegenvaller voor de Stichting Loterijverlies die de belangen behartigt van 193.000 deelnemers van de Staatsloterij die zich oud-Hollands genaaid voelen door deze overheidsloterij. De rechter in ‘s-Gravenhage heeft beslist dat de Staatsloterij nog geen € 300 miljoen moet terugbetalen aan deze Stichting. Ook een voorschot van 10 miljoen euro om de gemaakte proceskosten te dekken, ging van tafel.

Geen gelijk voor de Stichting Loterijverlies

Het kort geding was aangespannen om de schadevergoeding te kunnen verhalen bij de Staatsloterij. De Stichting wilde dit op zeer korte termijn gaan doen, omdat de Staatsloterij en de Lotto verregaande plannen hebben om te fuseren. De Stichting Loterijverlies vreest ervoor dat de Staatsloterij het juridisch zo gaat regelen dat een eventuele vordering straks niet meer te verhalen is op de Staatsloterij.

De Stichting Loterijverlies meent een vordering te hebben omdat Hooggerechtshof in een andere rechtszaak heeft vastgesteld dat de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 deelnemers heeft misleid. De Staatsloterij liet namelijk niet verkochte loten meedoen in de trekking. Hierdoor waren de werkelijke kansen om te winnen een stuk lager dan de kans die de Staatsloterij de deelnemers voorschotelde. Verschillende deelnemers voelen zich hierom bekocht en willen hun geld terugzien.

Staatssecretaris Eric Wiebes (van de VVD, dus wie vertrouwt ‘m niet?) belooft met zijn hand op zijn hard dat de schadeclaim van de opgelichte Staatsloterij-deelnemers geen gevaar loopt. Ook niet als de Lotto en de Staatsloterij gaan fuseren.

Sinds 2008 doen verkochte loten niet meer mee in de trekkingen van de Staatsloterij. Alleen verkochte loten gaan nog in de hoge hoed. Hierdoor worden de kansen om te winnen sinds 2008 niet meer rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Hierdoor worden deelnemers ook niet meer benadeeld. Wel blijven de uitkeringspercentages van de Staatsloterij natuurlijk bizar laag. Maar goed, daar liegt de Staatsloterij niet over. Als mensen zo dom zijn ‘n lot te kopen voor de Staatsloterij in plaats van bijvoorbeeld voor Euro Millions of de Powerball, kan de Staatsloterij daar ook niet veel aan doen.

 

 

 

 

Leave a Comment