Lottoland strijdt tegen verbod op wedden op loterijen

Vrijwel iedereen doet wel eens mee aan een loterij. Je hoeft in dat geval alleen maar een lot te kopen. Het is in veel landen echter ook mogelijk om weddenschappen te plaatsen op de uitkomst van verschillende loterijen. Veel buitenlandse loterijaanbieders kunnen op deze manier toch geld verdienen in landen waar zij zelf geen loterijen aan mogen bieden. Dit gebeurt onder meer in Australië.

De regering van dit land diende in maart van dit jaar een wetsvoorstel in die het verboden maakt om te wedden op de uitkomst van loterijen. Mocht dit verbod er daadwerkelijk komen, dan legt gokbedrijf Lottoland uit Gibraltar zich niet zonder slag of stoot neer bij dit besluit.

Wijziging bestaande gokwet

Net als vele andere landen kent ook Australië een gokwet. In dit land werd deze wet in 2001 geïntroduceerd. HierinLottoland staat echter niets vermeld over het wedden op de uitkomst van loterijen. Destijds was dit namelijk nog niet echt populair. Aangezien dit nu in opkomst is, wil de Australische regering de bestaande gokwet verduidelijken en waar nodig uitbreiden. Daarom introduceerde de regering in maart van dit jaar de Interactive Gambling Act.

Met dit wetsvoorstel is het voor bedrijven als Lottoland niet meer mogelijk om weddenschappen op de uitkomst van loterijen te plaatsen, maken, ontvangen of accepteren. Dit geldt niet alleen voor weddenschappen op de uitkomsten van loterijen die Lottoland zelf wereldwijd aanbiedt.

Nee, ook weddenschappen op de uitkomst van Australische en andere buitenlandse loterijen mogen, mits het voorstel erdoor komt, straks niet meer aangeboden worden. Het wetsvoorstel treedt zes maanden na goedkeuring van de regering in werking, dat zou dus rond september zijn.

Dé oplossing volgens de regering

De Australische regering is het beu dat steeds meer Australiërs ervoor kiezen om te gokken op de uitkomst van een loterij in plaats van deel te nemen aan de officiële spellen. Volgens de regering is een wetswijziging dan ook de enige optie om van de ‘neploterijen’ verlost te raken. Deze loterijen spelen niet alleen gokverslavingen in de kaart, maar zorgen daarnaast ook nog eens voor heel wat minder inkomen bij traditionele loterijspellen in het land.

Gang naar de rechter

Mocht het wetsvoorstel van de Australische regering inderdaad doorgevoerd worden, dan onderneemt Lottoland actie. Het gokbedrijf uit Gibraltar heeft namelijk al aangegeven dat het bedrijf dan naar de rechter stapt. Deze verklaring van Lottoland kwam voort uit het feit dat er in de vergadering van het Huis van Afgevaardigden werd besloten dat de bedrijfsvoering van Lottoland grondig onder de loep genomen wordt.

Luke Brill, CEO van Lottoland, gaf aan dat het bedrijf bereid is juridische stappen te nemen, zelfs wanneer zij het direct aan moeten vechten bij de Hoge Raad. Volgens de CEO heeft Lottoland momenteel ruim 700.000 klanten in Australië. En deze klanten wil het bedrijf uiteraard niet verliezen.

Monopolie versterken

Het wetsvoorstel van de Australische regering is natuurlijk zeer welkom voor de aanbieders van loterijen in het land. Zij hoeven zich immers minder zorgen te maken om concurrentie. Brill beschuldigt Tatts, de aanbieder van lotto, race en sportweddenschappen, en Tabcorp, aanbieder van keno, ervan een lastercampagne gestart te zijn tegen Lottoland. Hiermee zou een bedrag van zo’n 5 miljoen Australische dollar gemoeid zijn.

De twee bedrijven willen hiermee hun monopolie verstevigen, ook al gaat dit ten koste van krantenwinkels en spelers. De CEO van Lottoland merkte daarnaast op dat zijn bedrijf het slachtoffer is, ondanks dat het een volledig gereguleerde ‘verstoorder’ is in de loterijwereld.

Steun voor Lottoland

In de strijd het wetsvoorstel tegen te houden, staat Lottoland er niet alleen voor. Het gokbedrijf uit Gibraltar wordt namelijk gesteund door de Victorian Association for Newsagents en de Newsagents Association of NSW en ACT (NANA). Deze laatste partij kondigde in een eerder stadium al aan de producten van Lottoland aan te blijven bieden, vanwege het grote aantal Australiërs dat de spellen van deze aanbieder speelt. Daarnaast zou een monopolie volgens NANA niet goed zijn voor ‘krantenwinkels’ en consumenten.

Kortom: er is behoorlijk wat weerstand tegen de voorgestelde wetswijziging. Wij zijn dan ook benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden en of Lottoland ook daadwerkelijk actie onderneemt wanneer het besluit ten nadele is van het gokbedrijf uit Gibraltar.

Leave a Comment