Loterijen zijn al zo oud als de weg naar Rome. Zodoende worden gokken en loterijen ook besproken in religieuze boeken zoals de Bijbel en de Koran. In dit artikel besteden we aandacht aan wat de Koran zegt over loterijen! Is meedoen aan een loterij halal of is meedoen aan een loterij haram?

Meedoen aan een loterij is zowel nuttig als een zonde

Oregon MegabucksIn Soera 2:219 wordt verhaald over de deelname aan kansspelen. Een loterij valt onder de noemer ‘kansspelen’. Bij een loterij komt het immers niet aan op behendigheid, maar bepaalt toeval (of: geluk) de uitkomst. Je kruist ‘n paar getallen aan of je koopt een lot met een bepaald nummer en vervolgens worden uit een hele berg getallen de winnende getallen getrokken. Of je wint of verliest hangt dus volkomen af van toeval. Hiermee is een loterij een kansspel.

Volgens Soera 2:219 uit de Koran, bevatten kansspelen zowel een zonde als een nut. Wat nu precies de zonde is en wat precies het nut is, wordt niet nader omschreven. Doordat wordt gesteld dat kansspelen en dus ook loterijen zowel een zonde als een nut bevatten, is in elk geval duidelijk dat meedoen aan een loterij niet per definitie verboden is, maar dat meedoen aan loterijen en kansspelen in elk geval met enig beleid moet gebeuren.

Ook in Soera 2:219 wordt gezegd dat geld uitgeven aan kansspelen en dus ook loterijen, niet per definitie verboden is of slecht is. Wel mag je er alleen geld aan uitgeven dat je niet nodig hebt. Geld uitgeven aan loterijen om een lot te kopen is dus niet per definitie haram, maar je moet er wel voor waken dat je je loten koopt met geld dat je kunt missen. Het is dus niet goed om bijvoorbeeld het geld dat bedoeld is om de huishuur van te betalen te besteden aan meedoen aan loterijen. Wel kun je geld dat je over hebt nadat de rekening zijn betaald en je familie heeft gegeten, met mate besteden aan bijvoorbeeld een lot voor een loterij.

Kortom: zolang je niet te gek doet en er geen geld dat voor andere zaken is bestemd aan uitgeeft, kun je met een gerust hart meedoen aan ‘n loterij. Net zoals bijvoorbeeld de Irakees die een hoofdprijs van vele miljoenen won in de Oregon Megabucks loterij.

KOOP LOTEN VOOR BUITENLANDSE LOTERIJEN