Australië verbiedt wedden op loterijen

Wereldwijd spelen er veel mensen mee met de verschillende loterijen die aangeboden worden. Wist je echter dat je ook geld kunt verdienen aan de uitslagen van een loterij? Niet met het juiste lot, maar door op de uitslag te gokken. Dit is onder meer mogelijk bij Lottoland. De Australische regering is hier echter niet van gediend. Dergelijke bedrijven mogen daarom ook geen weddenschappen meer aanbieden die gebaseerd zijn op de uitkomsten van loterijen.

Het gokbedrijf uit Gibraltar heeft zelf geen vergunning om in Australië loterijen aan te bieden. Toch was het tot voor kort nog wel mogelijk om Australiërs te laten inzetten op de uitkomst van een loterij. Dit is nu echter verleden tijd. Een opluchting voor lokale loterijaanbieders, een gemis voor Lottoland.

Eerder kreeg Lottoland in het Verenigd Koninkrijk al een fikse boete wegens het misleiden van spelers.

Wetsvoorstel ingediend

De Australische minister van Communicatie, Mitch Field, heeft inmiddels een wetsvoorstel ingediend bij de regering. Dit voorstel heeft betrekking op het verbieden van weddenschappen op loterijen. Door het aannemen van deze wet, wordt het voor bedrijven van buiten Australië onmogelijk om nog weddenschappen op de uitkomst van loterijen aan te bieden.

Wanneer zij toch door gaan met deze bedrijfsvoering, kunnen zij een torenhoge boete verwachten. Wedden op loterijen was al verboden in het zuidelijke deel van Australië en nu geldt het verbod dus voor het hele land. Lottoland wordt overigens niet geheel verbannen uit Australië. Het gokbedrijf heeft namelijk wel een vergunning voor het aanbieden van weddenschappen op sportwedstrijden in het noorden van Australië.

Lottoland

Bedrijven niet gediend van praktijken Lottoland

Dat de Australische regering, onder leiding van Malcolm Turnbull, de wet aanneemt, komt niet uit de lucht vallen. Er is de laatste tijd namelijk al hevige kritiek geweest van de lokale Australische ondernemingen die loten voor diverse loterijen verkopen.

Voor de Australian Lottery and Newsagent Association, die meer dan 4000 bedrijven met in totaal 15.000 werknemers vertegenwoordigt, is de nieuwe wet een grote opluchting. Zij ondervinden op dit gebied immers geen concurrentie meer van buitenlandse gokbedrijven die weddenschappen op de uitkomst van hun loterijen aanbieden.

Slecht voor de lokale economie

Niet alleen voor de Australian Lottery and Newsagent Association is het een opluchting, maar ook voor de lokale ondernemers in veel Australische plaatsen. Door het hele land zijn er op verschillende plekken namelijk loten voor diverse loterijen te koop.

De verkoop van loten voor deze loterijen is een belangrijke inkomstenbron voor veel bedrijven in de Australische detailhandel. En daarnaast levert de verkoop van loten Australië zelf weer geld op in de vorm van belastingen en licentiekosten. Kortom: de aanwezigheid van loterijbedrijven is gunstig voor het land. Het aanbieden van weddenschappen op de uitkomst van loterijen, zorgde ervoor dat er minder loten verkocht werden. Een financiële domper dus voor vele lokale bedrijven. Dit is, met het aannemen van het wetsvoorstel, echter verleden tijd.

Lottoland niet blij met nieuwe wet

Volgens Lottoland zelf is de nieuwe wet totaal overbodig. De gokaanbieder uit Gibraltar biedt namelijk niet de mogelijkheid aan om weddenschappen te plaatsen op de uitkomst van Australische loterijen. Volgens Luke Brill, CEO van Lottoland, heeft het wedden op loterijuitkomsten daardoor ook geen gevolg voor de lokale verkopers van loten. Inwoners van Australië spelen volgens hem toch voornamelijk Australische loterijen.

Wat dat betreft zitten ze elkaar dus niet in de weg. De CEO geeft aan dat ze zelfs samen willen werken met lokale verkopers, zodat de inwoners van Australië meer mogelijkheden krijgen. Maar met de komst van de nieuwe wet, lijkt dit dus niet door te gaan.

Tagged with:

Leave a Comment